Retos medžioklės scenos kelia klausimų dėl baltojo lokio dietos

Retos medžioklės scenos kelia klausimų dėl baltojo lokio dietos

Oslas (AFP) – Baltasis lokys persekioja šiaurės elnį į vandenį, ištraukia jį į krantą ir suryja įspūdingoje scenoje, pirmą kartą užfiksuotoje filme.

Tirpstant jūros ledui, Arkties karalius gali keisti savo mitybą.

2020 m. rugpjūčio 21 d. Norvegijos Svalbardo salyne įvyko dramatiškas reginys – vasarą jūros ledas traukiasi ir pasiima ruonius, kurie yra pagrindinis baltojo lokio maisto šaltinis.

Netoliese esančios Lenkijos mokslinės stoties tyrėjų grupė stebėjo, kaip tai vyksta, ir pirmą kartą į fotoaparatą užfiksavo baltąjį lokį, medžiojantį šiaurės elnį.

Vaizdo įraše matoma, kaip jauna patelė vejasi šiaurės elnio patiną į ledinius vandenis, sugauna ir paskandina, tada ištraukia į krantą ir gamina iš jo valgį.

„Visa situacija buvo tokia nuostabi, kad tarsi žiūrėtum dokumentinį filmą“, – sakė Gdansko universiteto biologė Izabela Kulaszewicz.

„Fone beveik girdėjote pasakotojo balsą, sakantį, kad būtinai turite žiūrėti šį įvykį, nes greičiausiai daugiau niekada nieko panašaus nepamatysime“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Iki „šiuolaikinės žiniasklaidos“?

Scena buvo tokia neįprasta, kad ji kartu su dviem kitais tyrinėtojais parašė Polar Biology.

Jame jie įrodinėjo, kad šis incidentas buvo vienas iš daugybės stebėjimų, kurie rodo, kad baltieji lokiai vis dažniau grobia sausumos gyvūnus, kad kompensuotų ribotą prieigą prie ruonių.

Svalbarde, esančiame kiek daugiau nei 1000 kilometrų (620 mylių) nuo Šiaurės ašigalio ir kur ženklai įspėja apie baltųjų lokių pavojų, kartu su maždaug 20 000 šiaurės elnių gyvena apie 300 sėslių lokių.

Svalbarde, kiek daugiau nei 1000 kilometrų (620 mylių) nuo Šiaurės ašigalio, kartu su maždaug 20 000 šiaurės elnių gyvena apie 300 sėslių baltųjų lokių.
Svalbarde, kiek daugiau nei 1000 kilometrų (620 mylių) nuo Šiaurės ašigalio, kartu su maždaug 20 000 šiaurės elnių gyvena apie 300 sėslių baltųjų lokių. Olivier MORIN AFP / Failas

Straipsnio autorių teigimu, yra požymių, kad poliariniai lokiai pastaraisiais dešimtmečiais dažniau medžioja šiaurės elnius.

Jie teigia, kad įtakos turi du veiksniai: besitraukiantis jūros ledas ilgesniam laikui sulaiko lokius sausumoje, o šiaurės elnių skaičius Svalbarde nuolat auga nuo 1925 m., kai buvo uždrausta medžioti.

Todėl jie teigia, kad šiaurės elnių valgymas yra ir būtinybė, ir galimybė pūkuotam baltajam žvėriui.

Tačiau kiti ekspertai perspėja per daug nesiskaityti su incidentu.

„Jei baltieji lokiai naikintų šiaurės elnius šeštajame ir šeštajame dešimtmetyje, tai būtų buvę labai retai, nes tuo metu Svalbarde buvo mažai žmonių, mažai lokių ir mažai šiaurės elnių“, – sakė profesorius Andrew Deroceris. Albertos universitete.

„Dabar, naudojant šiuolaikinę žiniasklaidą, visi turi fotoaparatą, socialinius tinklus ir „naujienos“ greitai plinta“, – pridūrė jis.

– Oportunistiniai medžiotojai –

Nors riebūs, kaloringi žieduotieji ir barzdotieji ruoniai sudaro pagrindinę jų mitybą, žinoma, kad baltieji lokiai maitinasi kiaušiniais, paukščiais, graužikais ir net delfinais.

Suaugę šiaurės elniai, sveriantys nuo 70 iki 90 kilogramų (155 ir 200 svarų), puikiai papildytų lokius per liesą vasaros laikotarpį, kuris pailgėjo dėl visuotinio atšilimo.

Praėjus dviem dienoms po to, kai lenkų mokslininkai nufilmavo savo vaizdo įrašą, tas pats baltasis lokys buvo pastebėtas ryjant kitą šiaurės elnio gaišeną.

„Šiaurės elniai gali būti svarbūs, bent jau kai kuriems baltiesiems lokiams, kai jie turi būti sausumoje ilgesnį laiką“, – sakė straipsnio bendraautorius, Norvegijos ekspertas Jonas Aarsas.

Tačiau ekspertai pažymi, kad nauja dieta nepadidins gyvūnų populiacijos dydžio.

„Nors retkarčiais sėkmingas šiaurės elnių plėšrūnų bandymas trumpuoju laikotarpiu gali būti naudingas vienam ar dviem lokiams (ir žiniasklaidai), aš manau, kad poliarinių lokių ar šiaurės elnių populiacijos lygiu yra mažai reikšmės“, – sakė profesorius Ianas. Stirlingas iš Kanados laukinės gamtos tarnybos.

Baltieji lokiai yra stiprūs plaukikai – jų lotyniškas pavadinimas yra Ursus maritimus –, tačiau jie negali neatsilikti nuo šiaurės elnių dideliais atstumais sausumoje.

Kitur Arktyje karibai, kaip žinomi Šiaurės Amerikos šiaurės elniai, nėra tokie pažeidžiami kaip jų Svalbardo pusbroliai, kurių atsargumas, panašu, išnyko nuo medžioklės draudimo.

Karibai „taip pat yra didesni gyvūnai ir išsivystė kartu su sausumos plėšrūnais, ty vilkais, kurtiniais ir nevaisingais žemės grizliais, todėl jie tapo sudėtingesniu grobiu“, – sakė Geoffas Yorkas iš gamtosaugos organizacijos „Polar Bears International“.

Pagrindiniai faktai apie baltąjį lokį, Arkties viršūnės plėšrūną
Pagrindiniai faktai apie baltąjį lokį, Arkties viršūnės plėšrūną Jonathan WALTER AFP

Ateitis Svalbardo baltiesiems lokiams atrodo ypač grėsminga.

„Nėra pakankamai ledo, kad išlaikytų baltųjų lokių populiaciją“, – sakė Deroceris.

„Įtariu, kad atsižvelgiant į šią tendenciją, Barenco jūros baltųjų lokių populiacija, įskaitant Svalbardą, šį šimtmetį išnyks.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.